24 maart 2006

Moet Microsoft zich zorgen maken over Writely?

Google trok twee weken geleden de aandacht toen het bedrijf aankondigde Upstartle over te nemen. Upstartle is de maker van Writely, een on-line tekstverwerker. Office toepassingen die on-line worden aangeboden hebben onlangs een flinke boost gekregen door de Ajax-technologie. Ajax is een techniek die door ontwikkelaars wordt gebruikt om webpagina's interactiever te maken. Het principe is dat op de achtergrond informatie wordt uitgewisseld met de server, zodat niet telkens de hele pagina opnieuw hoeft te worden geladen. Het resultaat: de beleving van de gebruiker staat dichter bij het gebruik van Word dan bij het gebruik van een web browser. Op basis van Ajax ontstaat nu een hele golf van nieuwe toepassingen, waaronder op het vlak van tekstverwerking naast Writely bijvoorbeeld AjaxWrite en Zoho Writer.

De hamvraag is natuurlijk: gaan gebruikers en bedrijven deze toepassingen als vervanging voor Microsoft Word zien? Het antwoord: voorlopig niet. Wellicht dat sommige MKB bedrijven en particulieren op basis van een kostenafweging Word zullen laten vallen voor één van deze alternatieven. En daar is op zich iets voor te zeggen, want de basisfunctionaliteit is in grote lijnen dezelfde als die van Word met een paar voordelen zoals on-line opslag (en dus automatische back-up en automatisch delen met anderen) en toegang vanaf elke computer met een internetverbinding. In dat laatste aspect zit trouwens ook een nadeel: ik wil ook vaak genoeg aan een document werken als ik geen internetverbinding heb. Overigens is er ook een prima gratis alternatief waarmee off-line gewerkt kan worden: OpenOffice.org.

Voor grotere organisaties blijven echter twee belangrijke argumenten bestaan vóór Microsoft Office: de gebruikers zijn ermee bekend en de bestandsformaten zijn de de facto standaard. Het is met name dat laatste punt waarmee Microsoft de markt min of meer in gijzeling houdt. Zie hiervoor ook mijn eerdere technology watch. Bovendien gaat Microsoft met Office 2007 en de nieuwe Sharepoint server ook weer genoeg moois bieden om bedrijven weer een aantal jaren aan zich te binden.