22 februari 2006

Instant Messaging producten steeds professioneler

De markt voor Instant Messaging of IM (het uitwisselen van korte tekstberichten tussen gebruikers die on-line zijn) voor zakelijke toepassingen is de laatste tijd behoorlijk in beweging. Microsoft kondigde vorige week aan dat een IM client onderdeel zal zijn van de professionele editie van de nieuwe Office 2007. Deze Office Communicator is een sprong voorwaarts voor zakelijk gebruik van IM ten opzicht van de Windows Messenger die bij Windows XP werd meegeleverd.

Ook IBM laat van zich horen op deze markt. Het heeft zijn Lotus Sametime afgestoft en onder meer geschikt gemaakt om te praten met gebruikers die op andere IM platforms werken. Het in Nederland populaire MSN zit daar helaas niet bij. Begrijpelijk natuurlijk, gezien de concurrentie tussen IBM en Microsoft op dit gebied. Wel wordt uitwisseling met de nieuwe Google Talk client beloofd door IBM.

Net als Microsoft heeft ook IBM mogelijkheden ingebouwd voor integratie met Voice-over-IP in zijn nieuwe IM client. De mogelijkheid om snel te schakelen tussen een IM-gesprek en een telefoongesprek is interessant. De precieze mogelijkheden en technische uitwerking hiervan moet zich nog uitkristalliseren. Een recent onderzoek dat wij onder IT-managers hielden wees uit dat bijna de helft van hen de komende jaren met Voice-over-IP aan de slag gaat. Voor hen is het dus van belang deze ontwikkelingen op IM gebied scherp in de gaten te houden.

Met de voor Nederland wat minder relevante aankondiging deze week van AOL en WebEx dat ze ook met een professionele IM client komen is het plaatje compleet: de markt is in beweging. Nu de gebruikers nog.