07 februari 2006

FON

Een mooi voorbeeld van een technologische innovatie door een slim idee, in plaats van door een nieuw stuk technologie: FON. Dit Spaanse bedrijf kondigde deze week aan dat ze een financiële injectie van enkele miljoenen euro's krijgen van onder meer Google. Als Google geïnteresseerd is, wordt het meestal tijd om eens goed te kijken. Wat doet FON?

Het idee is simpel. FON zegt tegen elke internet gebruiker (zakelijk of privé) met een draadloze router: deel je bandbreedte met de rest van de gemeenschap. En als je zelf deelt, mag je ook gebruik maken van de bandbreedte van andere FON gebruikers. Als maar genoeg mensen dit doen ontstaat er een wereldwijde WiFi dekking.

Het klinkt simpel en het zou zo maar kunnen werken. Toch zijn er nog behoorlijk wat haken en ogen aan dit idee. Een aantal hiervan kun je vinden op FON's eigen website. Om twee brandende vragen te noemen: staat mijn provider het wel toe dat ik mijn bandbreedte aanbied aan anderen? en wat gebeurt er als iemand mijn verbinding gebruikt voor illegale activiteiten?

Maar laten we ervan uitgaan dat Google, Skype en de investeringsmaatschappijen die nu in FON stappen zich ook deze vragen gesteld hebben. En de aankondiging van deze week toont aan dat zij dit in ieder geval niet als onoverkomelijke problemen zien.