27 januari 2006

Microsoft verandert op tijd van koers

Het grootste softwarebedrijf ter wereld is bezig zijn koers langzaam te verleggen. Microsoft ziet sinds enige tijd dat zijn business model (geld verdienen door software te verkopen) langzaam wordt uitgehold. De aanval komt van twee kanten: aan de ene kant open source software zoals openoffice.org, die langzaam een volwaardig alternatief begint te vormen voor Microsoft Office en daarmee de marktdominantie van de firma uit Redmond in gevaar brengt. Aan de andere kant ziet Microsoft dat Google zijn geld verdient met de verkoop van advertenties, verbonden aan zijn on-line diensten. Van die (groeiende) advertentiemarkt heeft Microsoft nog slechts een klein deel in handen.

Het nieuwe adagium is dus: zorg voor meer on-line diensten.

Microsoft is hiermee gestart in de vorm van Windows Live en Office Live. Windows Live begint als aanvulling op MSN met e-mail, instant messaging, security diensten, en dergelijke. Office Live is een aanvulling op Office met diensten zoals opslag, CRM, etc.

Deze week kwam het nieuws dat Microsoft nog een stapje verder gaat door de oprichting van Live Labs, waarin een aantal mensen uit Microsoft Research worden samengebracht met medewerkers van de MSN groep. Deze groep moet op een snellere manier dan voor Microsoft gebruikelijk is nieuwe on-line diensten gaan introduceren. Het idee is uiteraard deels geinspireerd door Google Labs. Microsoft realiseert zich dus dat nieuwe diensten ook een nieuwe manier van ontwikkelen vergen.

Een koersverandering van Microsoft is meestal duidelijk voelbaar in de markt. Het lijkt erop dat we toegaan naar een markt waar software een commodity aan het worden is en de diensten die op basis van die software worden aangeboden de daadwerkelijke waarde gaan toevoegen. Google is groot geworden met dat idee als filosofie. Microsoft lijkt - onder aanleiding van verlichte geesten als Ray Ozzie - op tijd de draai te maken.

19 januari 2006

startpunt

Deze blog wordt de voortzetting van mijn maandelijkse technology watch rubriek op de website van Twynstra Work Innovation. De oude afleveringen kun je hier nalezen.